Разбиха циганска банда за измами с жилища

0
152
полиция
Иван Гешев

Държали ли в плен самотен възрастен човек и го малтретирали, за да му вземат имота. Разкрити са 6 случая

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха циганска банда за имотни измами. Разкрити са 6 случая на измами с жилища в София, извършвани от престъпна група от десет души, съобщи на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. Мошениците са от кв. „Орландовци“ и „Малашевци“, а тарторът им се казвал Начо.

Те извършвали имотни измами на територията на София, като се съсредоточили предимно върху възрастни и самотни хора, често с някаква зависимост, например от алкохол, което ги е правело допълнително уязвими.

Заповеди за полицейско задържане има за 5 човека, но се работи по още толкова. Групата се състои от български граждани от ромски произход. Престъпната група е работила с около 4-5 „бушони“, като характерното е, че в предишен период „бушоните“ също са били пострадали от дейността на престъпната група, която им е взела имотите и ги превърнала в клошари. Бушоните работели за тях, като получавали дребни пари. Те живеели на улицата или във фургони.

Има данни, че престъпниците са затваряли за определен период възрастни хора и ги принуждавали с физическо и психическо насилие да прехвърлят единствените и последните си имоти.

Към настоящия момент категорично са разкрити 3 такива случая на имотни измами. Отделно 3 случая в хода на работата са били предотвратени от служителите на МВР. Утре ще бъде преценено какви обвинения да бъдат повдигнати.

Изключително грозни и нечовешки – така Гешев определи действията на десетимата от групата. Според оценката му разкритита банда е сегмент на битовата престъпност, характерен за „определен тип социална прослойка“. Схемата е типична за хора с нисък социален статус.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов изтъкна, че от пострадалите хора един е с психични отклонения.