Разширяват зелената зона в София в кв. „Яворов“ и „Иван Вазов“

0
61
Карта на зоните за паркиране в София

До консенсус по темата са стигнали представители на всички политически сили в СОС

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири в два участъка – в горната част на квартал „Яворов“ и в зоната около пазара „Иван Вазов“, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Гердижков. До този консенсус са стигнали представители на всички политически сили в СОС.

Герджиков е свикал среща на представители на всички политически сили в съвета заради различните доклади по темата.

„Срещата премина конструктивно. Обединихме се около предложението за разширяване на зелената зона в кварталите „П. Яворов“ и „Иван Вазов“. Групите на ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Патриоти за София“ ще подкрепят доклада, който засяга тези промени. Освен това има консенсус и по идеите за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, облекчение при издаването му на хората в неравностойно положение и добавяне на изискване за задължителен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения“, допълни Гердижков.

В същото време други предложения като разширяването на синя зона и увеличаване на работното време на платените зони към този момент не срещат подкрепа от всички политически групи в СОС. Сред изложените мотиви за това са, че заради COVID кризата не са проведени достатъчно обществени обсъждания, както и че това би затруднило допълнително гражданите в сложната епидемична обстановка.

Предстои редакция на предложените промени и обсъждането им в комисията по транспорт и безопасност на движението. „Надявам се, че този консенсус ще бъде потвърден по време на дебатите в комисиите, както и на заседанието на СОС на 12.11.2020 г., когато те трябва да се гласуват“, каза още Герджиков.