Резидентът на Русия се отказа да моли за свобода, остава в ареста

0
226
Иван Илиев Снимка: Йордан Симеонов/ 24 часа

Нямало смисъл, след като преди дни съдът отказал по-лека мярка на съратниците му

Обявеният от прокуратурата за резидент на руска шпионска мрежа у нас Иван Илиев се е отказал да моли Военноапелативния съд да го пусне на свобода и остава в ареста.

Мотивът му – след като и другите петима обвиняеми не са били освободени, нямало смисъл да се гледа и неговото дело. Това е негово право, обясни в съда адвокатът му Даниела Никифорова, цитирана от „24 часа“.

Илиев е бивш ръководен кадър и преподавател в българското военно разузнаване. Прокуратурата разпространи видеозаписи, в които той дава указания на свои хора какви материали да копират от информационните масиви на спецслужбите. Обещава им по 2-3 хил. лв. хонорар месечно за работата. Според прокуратурата сввъзката му с руското посолство е била съпругата му Галина – рускиня с българско гражданство. Тя е снимана да влиза в посолството, записани са и указания на съпруга й.

Така в ареста остават 5-има души за шпионство в полза на Русия, включително Галина и трима служители на парламента, на МО и на военното разузнаване. Шестият обвиняем е на свобода срещу парична гаранция, тъй като е съдействал на разследването.