Родители на протест срещу маските в училище, но те не са задължителни в час

0
14
Снимка: архив

Трябва да се носят само в междучасията

Родители днес излизат на протест в столицата срещу носенето на маските и изолаторите в училище. Те организират шествие от Министерството на образованието до Министерството на здравеопазването, предаде bTV.

Маските обаче не са задължителни в час и ще се носят само в междучасията каза неведнъж досега образователният министър Красимир Вълчев.

Ето какво пише журналистката Венета Гергова във фейсбук:

Сред притесненията на родителите са, че новите мерки срещу вируса биха нанесли психически травми на децата. Те се позовават на проучване, което доказвало, че носенето на маски е вредно.

Фийдът ми е пълен с родители, потресени и изплашени от това, че децата им ще бъдат „принудени“ да носят маски в училище – маската била „вредна, опасна и заразявала с по-страшни болести от безобидното грипче Ковид 19“.

Често тези твърдения са подплатени с линкове със стряскащо съдържание, илюстрирано от спорни снимки и графики на съмнителни източници.

Ето какво разбрах от родителската среща онзи ден, приятели:
– В час децата няма да носят маски, освен ако родителите им не го изискват от тях.
– Трябва да ги носят само в междучасията, когато всички се смесват по коридорите. Обаче:
– Часовете са направени на блокове от по два с 5-минутно междучасие между тях, когато няма да излизат от класната стая.
Между блоковете има стандартни 10-минутни междучасия. Ако в деня имат 3 блока, значи ще носят маска 20 минути за целия учебен ден, който пък ще свършва по-рано.
– Вместо маска имат право да носят шалове или бъфове, които така или иначе държат пред носа си през зимата, без досега да са ги стресирали, че ще се разболеят в собствен сос.
– Другата подробност е, че задължително трябва да имат резервни пособия (химикалки, линии, гуми…) или просто никога да не си забравят нещата вкъщи, защото нямат право да си разменят предмети със съучениците. Което е чудесно, защото се затяга дисциплината и ще бъдат по-отговорни.

Това е в общи линии – маска или шал децата ще носят общо около 20 минути на ден.

За сравнение – хирурзите носят маски по време на многочасови операции, а децата винаги досега са изкарвали зимите, увъртолени в шалове, без да се вдига какафония.

Мислете повече, стресирани приятели, защото ще си побъркате хлапетата, а и ще си похабите нервните системи за няма нищо.