Росица Кирова, която Слави Трифонов изгони от партията: Никой от „Има такъв народ“ не ме попита защо съм се срещнала с Борисов

0
257
Росица Кирова на раздумка с премиера Борисов Снимка: фейсбук

Нямаше как да съгласувам действията си с него, заяви тя

Никой от „Има такъв народ“ не потърсил Росица Кирова, за да я попита какви са мотивите й за среща с Бойко Борисов. Тя изненадващо е била поканена от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и премиера лично, на място, като лидер на гражданските инициативи в региона и организатор на протестите преди няколко години за проверката на пътя Видин – Монтана.

„Нямаше как да съгласувам действията си със Слави Трифонов дали заедно с премиера Бойко Борисов да инспектирам пътя Видин – Монтана тази сутрин в 8,30 часа“, сподели Кирова пред Dir.bg.

Кирова от години ръководи гражданското сдружение „Единни за Видин“, инициатор е на протести за въпросния път, радетел за мажоритарен вот и бе определена за координатор на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в дунавския град.

Малко след като премиерът разпространи снимки с нея, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа във Facebook, че Кирова е изключена от партията. „И доколкото познавам правилата, това ще последва за всеки, който нарушава морала и устава“, допълни водещият.

В създалата се ситуация много видинчани, пък и от чужбина й благодарят за отстояването на каузата в името на Северозапада, други пък хейтват снимките й в мрежата.

Кирова подчерта, че преди да вземат решение, никой от „Има такъв народ“ не я е потърсил, за да чуе гледната й точка и защо се е съгласила да се срещне с премиера.

„Сега разбирам как се е чувствал Слави Трифонов, когато взе прословутото интервю от Бойко Борисов. Но той имаше достатъчно време и можеше да се подготви и да реагира адекватно, докато аз не. Ако днес не бях отишла, управляващите щяха да кажат, че това се случва единствено и благодарение само на тях, а аз и видинчани се борим от 10 години. Заслугата е на видинчани и аз сега понасям своята отговорност. Ако не ги бях повела, проектите за пътя щяха да продължават да стоят в чекмеджето на проектанта“, заяви Кирова, която лично е контактувала месеци наред и с АПИ.

Тя припомни, че сега вече за пътя се е стигнало на етап финансиране. И коментира, че по този път катастрофите са твърде често явление. „За това и един човешки живот да съм спасила, мисията ми е изпълнена“, каза Кирова.

Тя допълни, че е горда, че е повела шепа народ и е успяла в мисията си, но е отнесла твърде много глоби и актове. „Властта не е била благосклонна към нас. Протестите в София не могат да се сравняват с тези във Видин“, каза Кирова.

Тя подчерта, че има доблестна и честна позиция.

Ако Трифонов ме потърси, аз бих му разказала в неговото предаване какво се е случило и защо съм реагирала по този начин. За мен днешната реакция на Тошко Йорданов бе емоционална, каза Кирова. Тя сподели, че в много от обажданията, които е получила, са й задали въпроса каква е разликата между сегашното управление и проекта на Трифонов, щом и той е военизиран.

Кирова отбеляза, че явно не е взела мъдро политическо решение. „Господ ми е дал сигнал, че явно не трябва да съм политик. Но аз съм почтен и искрен човек. Надявам се „Има такъв народ“ да успее. Ще помагам с каквото мога, ако ми се търси помощта, но пак ще подчертая, че за мен развитието на Северозапада е кауза“, каза Кирова. И добави: „Жалко и тъжно ми е“. И за „Има такъв народ“ съм се раздала, но моята политическа кариера може да почака, заключи Росица Кирова.