Руски дипломат уличен в шпионска дейност у нас

0
380
Главният прокурор е уведомил външния министър за разследването.

Събирал информация от български граждани, включително ръководен служител

Руски дипломат – първи секретар на посолството у нас, е уличен в шпионска дейност, съобщи прокуратурата. Той не може да бъде привлечен като обвиняем и задържан, тъй като има дипломатически имунитет. Доказано е, че е провеждал конспиративни срещи с български граждани, включително ръководен служител.

Ето пълния текст на съобщението:

След получаване на съответен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин, събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата