Само ватманката, причинила сблъсъка на 4-те трамвая, остава в болница

0
83
Снимка: архив

Мъж на 30 г. е загиналият при катастрофата. Мотрисата, ударила другите три, е технически изправна, спирачката не е повредена, видимостта е била достатъчна

Четири трамвая се удариха в София на бул. „Искърско шосе“ в жк “Дружба“ към 11.30 ч в четвъртък. При катастрофата загина 30-годишен мъж, който пресичал релсите и бил затиснат от трамваите.

В болници са откарани деветима души. Сред тях е и ватманката на единия трамвай и пътници от последната мотриса, които са с различни травми.

В УМБАЛ „Света Анна“ са транспортирани шестима от пострадалите – пет жени и един мъж. Те са на възраст от 29 до 71 г. По информация на NOVA към момента в лечебното заведение е останал само един човек за наблюдение и това е 48-годишната ватманка, която е управлавяла последния трамвай, който е причинил катастрофата. Останалите пациенти са предимно с гръдни травми и са освободени за домашно лечение. Една от жените е имала и травма на крака.

На другите трима пострадали медицинска помощ е оказана в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Те били с леки наранявания и са освободени също за домашно лечение.

Верижният сблъсък станал, след като първият трамвай спрял на релсите заради повреда. Зад него спрели други две превозни средства. Жертвата опитал да мине между втория и третия трамвай, но в същото време последният в колоната бил ударен от четвърти. Така мъжът е бил премазан от третия трамвай в редицата и е загинал на място.

Полицейски екипи извършиха оглед на мястото. Движението на трамваите в района временно беше спряно.

„При всички положения, ако трамваят е в изправност, а ние нямаме основания да считаме, че той не е бил в изправност, има достатъчно място, за да се види, че тук има спрели трамваи и да се осъществи спиране. Следствието ще установи защо това не се е случило”, каза инж. Иво Василев, заместник-директор на „Столичен електротранспорт”.

„От спирката на кръстовището дотук може да се развие скорост от 40-50 км/ч. Спирачките на тези мотриси са много добри. Виждам, че са закопчани. Това означава, че няма повредена спирачка. Ватманката е опитна, преминала е всички инструктажи. Работи от 31 години и досега не е имала такива произшествия”, коментира още той.

По случая е образувано досъдебно производство.