Само 29% от българите ще се ваксинират срещу ковид, 56% отказват

0
17
Снимка: Институт РЕГО

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса. 14,7% се колебаят дали да се ваксинират. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират, е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни. Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително, са едва 6,4%. Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондентите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.

На въпроса „Намирате ли необходимата ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.