САЩ признаха арменския геноцид в Турция

0
15
Всяка година арменците по света отбелязват с факелни шествия деня на геноцида.

Резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения, отбелязват наблюдатели

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с голямо мнозинство – 405 гласа „за“ и 11 „против“ резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, съобщиха информационните агенции.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване.

Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това „правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид“. Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид. По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Премиерът на Армения Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 година. „Резолюцията (за признаването на геноцида) е смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида“, написа Пашинян в Туитър.

Армения е дълбоко признателна на членовете на Камарата за решимостта при гласуването на Резолюция номер 296, признаваща геноцида срещу арменците в Османската империя. Тази стъпка свидетелства за привързаността към идеите на хуманизма, истината, справедливостта, всеобщите ценности на солидарност и човешки права, се казва в декларацията на арменското външно министерство.

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфийлд беше призован във външното министерство заради „резолюция, която няма никаква историческа или правна основа“ и законопроект, който налага санкции срещу военната операция на Турция в Сирия, заявиха официалните представители.

Турция традиционно отхвърля обвиненията в арменски геноцид и е изключително чувствителна към критиките по този въпрос. Анкара настоява за отхвърляне на термина „геноцид“ във връзка със събитията от 1915 г., като заявява, че и арменци, и турци са негови жертви. Турция също така призовава за създаването на международна комисия от историци, която да проучи наличните в страната архивни документи, за да се разработи обективен подход към събитията от Първата световна война.