Съпругата на посланика ни в САЩ Георги Панайотов е назначена за консул в Ню Йорк

0
716
Георги Панайотов

Назначението на Даниела Сиракова идва след неуспешния опит тя да бъде инсталирана пак там, но като генерален консул миналата година

Съпругата на посланика ни в САЩ Георги Панайотов ще е новият консул в Ню Йорк, твърди сайтът на българите зад океана BG VOICE в своя публикация. Назначението на Даниела Сиракова идва след неуспешния опит тя да бъде инсталирана пак там, но като генерален консул миналата година.

През пролетта на миналата година Панайотов направи всичко възможно съпругата му да стане генерален консул в Ню Йорк. Дипломатите, с които е разговаряло изданието са били категорични, че ще е крайно неприятно и лош дипломатически сигнал, ако посланик и генерален консул в една и съща държава са съпрузи. Особено в САЩ.
Въпреки, че генералните консули не са подчинени на посланиците, в длъжностната им характеристика пише, че те трябва да се координират и съгласуват работата си с посланика. Така се оказва, че Панайотов ще трябва да отговаря и за работата на Сиракова, което създава условия за конфликт на интереси.
След поредица от въпроси, които изпратихме преди година до Външно, Министерски съвет и президентството (което де факто управлява държавата през служебното правителство), назначението пропадна. Сега обаче Сиракова ще бъде назначена като консул – служителят, който движи консулската служба в Ню Йорк и отговаря за паспорти, заверки и др. Очаква се тя да пристигне в САЩ през декември, допълва изданието.

Това всъщност няма да е първият път, в който семейството работи заедно в САЩ.

Когато Панайотов, който е възпитаник на Московския държавен институт по международни отношения – ковачницата на КГБ, е шеф на мисията ни към ООН в Ню Йорк (2016 – 2021), Сиракова работи в посолството ни във Вашингтон. Служители разказват, че Панайотов почти всяка седмица си е взимал дълги уикенди от четвъртък до понеделник и е пътувал до Вашингтон, за да бъде със съпругата си, неглижирайки работата си към ООН. Мисията де факто е била управлявана от втория човек там Лъчезара Стоева, която сега е на неговия пост. В дипломатическите среди в ООН Панайотов е бил известен с прякора „the Ambassador of the DPR” (посланика на заместника си), разказва още изданието.