Сблъсъци пред парламента, бомбите скрити в палатките. Жандармерията разчисти триъгълника

0
60
Снимка: Нова тв

Има много ранени полицаи

Безпрецедентна атака срещу полицаите, охраняващи парламента, бе организирана тази вечер от протестиращите. След 22,30 часа те успяха да отблъснат тълпата и да прекратят бомбардировката.

„Има доста пострадали полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени“, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Според него протестиращите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. Иванов е на мнение, че провокаторите на протеста са част от агитки.

„За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка. Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това“, каза още главният секретар на МВР.

Той обясни, че полицията разполага със записи, които ще разпространи на по-късен етап. В полицията са получавани много сигнали, за това е засилено полицейското присъствие в района, но целта на полицията е била да не се влиза в конфликт с протестиращите.

„Никога не сме стигали до палатките. Това е било подготвено предварително. Почти съм убеден, че организаторите няма как да не са знаели за това“, заяви още той.

Относно водните оръжия Иванов обясни, че то е част от помощните средства, които да запазят живота на полицаите.

„Трябва да бъде прекратено грубото нарушение на обществения ред. По-добре да бъде използвано водно оръдие, отколкото да пострадат полицаи. Те също имат семейства, които ги чакат да се приберат“, каза още той.