СДС внесе предложения за новата конституция: двукамарен парламент, който да избира президента

0
90
сдс
Снимка: архив

Партията е за премахване на Великото народно събрание, намаляване на общините и др.

И СДС внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на конституцията, съобщиха от пресцентъра на партията, която се яви на европейските и местните избори заедно с ГЕРБ. Сред тях са разпускане на Великото народно събрание, двукамерен парламент, който да избира президента, както и да одобрява кандидатурите на „тримата големи“ в съдебната власт. И още – ново административно деление и намаляване броя на общините,както и финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в регионите.

От СДС са адресирали писмо до председателя на 44-то НС Цвета Караянчева.

„За три десетилетия стана пределно ясно, че несъвършенства на сегашната конституция трябва да бъдат поправени. Ние от СДС от години заявяваме, че са необходими промени в основния закон. В настоящия момент предвид осъзнатата необходимост от промени в конституцията както от управляващата партия, така и от протестиращите граждани, и във връзка с внесеният от ПП ГЕРБ проект СДС предоставя на Вашето внимание своите предложения за промени в основния закон на Р България. Настоящият проект за промяна на конституцията е третият поред, който СДС предлага в последните 20 години.

Сред предложенията са свикване на Велико Народно събрание, промяна в конституцията и разпускане на института ВНС. Също така създаване на двукамарен състав на НС – Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

От партията предлагат да има непряк избор на президент – държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.