Северин поиска сам да остане в ареста

След намирането на телефона на Виктория Маринова версията за грабеж отпада, обяви прокуратурата

0
411
северин
Северин Красимиров в съда. СНИМКА: Rusemedia

Страхувал се за живота си

20-годишният Северин Красимиров, обвинен в убийството на тв водещата от Русе Виктория Маринова, остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Русе. Защитата и самият задържан не се противопоставиха на искането на прокуратурата, тъй като според адвоката му Северин се страхува за живота си, ако му бъде наложена друга мярка, пише сайтът Rusemedia.

Заседанието на съда в Русе премина при засилени мерки за сигурност. Преди началото му Северин обясни пред журналистите, че е бил под влиянието на наркотици и няма ясен спомен за събитията. Разплака се и заяви, че е готов да приеме всякаква присъда.

Тя мина покрай мен, обаче аз не знам какво стана. Не, не знам /дали я е изнасилил – б.а./ Помня, че като минавам, или тя ме удари, или аз я ударих, без да искам. Аз й казах – малко оглеждай се, нещо тъй съм казал и тя ми каза нещо, не каза чао, не помня хубаво. Аз отидох там, ударих й един шамар, падна тя, после аз си исках да продължавам по пътя, тя ме хвана за косата. Да, виновен съм, съжалявам, много наистина съжалявам. Не мога да повярвам, че аз съм го направил“, каза обвиняемият.

Служебният адвокат на Северин Иван Дойнов поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът реши, че искането е неоснователно. В хода на заседанието стана ясно, че обвиняемият е на 20 години, има начално образование, тъй като няма завършен 8 клас, и няма постоянна работа – работел е като докер.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка – постоянен арест, тъй като Северин е обвинен в две тежки престъпления – изнасилване и убийство с особена жестокост. Северин заяви, че е правилно, че прокуратурата иска да бъде задържан. Служебният защитник поиска същото, но с други аргументи.

За него е опасно да не бъде в ареста на този етап. Според вас защо? Случиха се някои събития в Русе, има опасност да се активизират всякакви, няма да коментирам точно какви групи от граждани. За момента нямаме друга причина той да остане в ареста, освен че той се страхува. Не мога да коментирам дали е виновен или не е виновен“, заяви пред медиите защитникът.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова заявиха, че Северин е потвърдил, че е бил на мястото на престъплението и че е нанесъл удари по лицето и главата на пострадалата, както и че е заровил телефона й. По данни на свидетели, Северин заявил пред тях, че е изнасилил и ударил някакво момиче. В обясненията си обаче не е говорил за изнасилването.

От прокуратурата коментираха, че след намирането на заровения телефон на жертвата версията за грабеж, придружен с убийство, вече не е актуална.

Вчера той даде обяснения, в които призна за нанесените удари, с които според медицинската експертиза е настъпила смъртта. По отношение на обвинението за изнасилване не даде обяснения, както вече разбрахте, след като чухте искането на прокуратурата, в тези обяснения той заяви, че е е видял телефона, паднал на земята на мястото на престъплението, след което го е заровил там.

Извършихме оглед на това място на престъплението, след като приключи протокола за разпит, и действително намерихме мобилния телефон на пострадалата, заровен там. С това практически като че ли изчерпваме работата си по версията за грабеж, придружен с убийство. В действителност в кейса на телефона е оставена служебната карта на пострадалата, където са нейните имена и снимката, и неговото обяснение е, че се е опасявал да не бъде разкрита самоличността й толкова бързо и затова е заровил телефона.

Не е имал намерение да отнеме такива вещи, нито другите, които не бяха намерени като част от бижутата й. Изключваме мотив за грабеж с убийство, на практика продължаваме да работим по другите версии. Той твърди, че е имало спречкване между него и пострадалата, докато тя е бягала там, просто е имало някакъв контакт помежду им, сблъсък неволен или предизвикан от него, не може да си спомни точно. Няма доказателства за съучастници, а и той не казва такова нещо. Специално го разпитахме и за версията за поръчителство или за такива действия, свързани с работата на пострадалата. Той заяви, че нито я познава, нито я е виждал дори по телевизията, нито е зрител на телевизията, в която тя е работила. Продължаваме да работим по тези версии“, заяви окръжният прокурор.