„Сиела Норма“ ще доставя машините за гласуване

0
37
Машина за гласуване

От компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката

„Сиела Норма“ ще достави 9600 машини за гласуване, реши Централната избирателна комисия /ЦИК/, която предстои да сключи договор с избраната компания, съобщава Tribune.bg.

На последните евроизбори през 2019 г. „Сиела Норма“ също бе доставчик на машините за гласуване. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае. Сега комисията купува устройствата, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, а и на президентските избори след това и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

В процедурата за покупка на 9600 машини за гласуване оферти подадоха осем кандидати. Двама от тях бяха отстранени, а от останалите 6-ма ценови и технически оферти подадоха две компании – „Сиела Норма“ и „Лекс. БГ“. И двете компании са подали едни и същи ценови оферти, а именно посочената от ЦИК максимална прогнозна цена на устройствата – 36 млн. лв. без ДДС. Причината комисията по избора да предложи за доставчик да бъде избрана „Сиела Норма“ е, че в хода на преговорите от компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката, докато от „Лекс. БГ“ не са намалили първоначалното си предложение.

Фактът, че и двете компании ползват един и същ доставчик – „Смартматик“, предизвика спор сред членовете на ЦИК. По време на заседанието някои от тях изразиха съмнения, че двете компании са свързани.

Емил Войнов, член на ЦИК, посочи няколко прилики в офертите – и при двата кандидата пишело, че машините ще имат по няколко пин кода, но на преговорите и двамата уточнили, че кодът ще е само един. Освен това и двете компании декларирали, че 6600 от машините ще са чисто нови, а 3000 – употребявани, което води до заключение комисията по избора, че става дума за устройства, които бяха използвани на евровота у нас през 2019 г., а разликата е само при доставката.

„Ще гласувам „за“, макар да не ми се иска, но ЦИК трябва да осигури машинно гласуване на следващите избори“, коментира Войнов.

Според друг член на ЦИК – Николай Николов, съмнение предизвиква отстраняването на „Български машини за гласуване“ от процедурата, както и че впоследствие едва двама от общо 6 участника са подали оферти.

Според Бойчо Арнаудов пък е направено „смехотворно намаление на цената, за да е сигурно, че тази компания ще спечели“.

„Очевидно има пропуски, но те не водят до опорочаване на процедурата. В противен случай всички колеги, които изразиха съмнения, щяха да подпишат доклада и протокола с особено мнение, а те не са го направили и са ги подкрепили“, обобщи председателят на ЦИК Александър Андреев.

Петима членове на ЦИК все пак гласуваха „против“ решението за избора на доставчик на машините. Предстои след Нова година комисията да сключи договора със „Сиела Норма“.