Силно земетресение разклати Истанбул и Югоизточна България

0
56
Снимка: Pixabay

8 души са леко ранени в южната ни съседка, има срутени две минарета

Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер разтресе Западна Турция, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Земните недра са се разместили в 13,59 часа българско време. Дълбочината му е била 7 километра. Трусът е били усетен и в Югоизточна България.

Епицентърът е в Мраморно море – на 66 километра западно от Истанбул и на 37 км югозападно от Бююкчекмедже. Засега не се съобщава за жертви, има 8 леко пострадали жители. Няма сериозни материални щети, но се съобщава за две рухнали минарета на истанбулски джамии. Много хора са излезли по улиците в най-големия търговски и културен център на Турция.  Сградите на някои училища и компании в Истанбул са били евакуирани от съображения за сигурност.

Земетресението бе усетено и в Югоизточна България – Бургас, Сливен, Айтос. До момента няма данни за пострадали и щети в България.

В Сливен трусът е усетен само по високите етажи в града, заяви Снежана Кънева, началник на отдел  „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен. „Няма паника, няма разрушения, няма пострадали“, каза тя.