Симеон II и Маргарита се поклониха на гроба на царица Йоанна

0
162
Снимки: kingsimeon.bg

На 26 февруари се навършиха 20 години от смъртта й

На 26 февруари 2020 г. се навършиха 20 години от кончината на Царица Иоанна. По този повод Симеон II и съпругата му Маргарита, придружени от племенницата им Александра Надежда и семейството ѝ, се поклониха на гроба на царица Иоанна в италианския град Асизи, съобщиха от официалния сайт на Симеон II.

Те бяха посрещнати от кмета на Асизи проф. Стефания Пройети, която им показа иконата, която царското семейство преди години дарява на общината и сега е поставена в кабинета на кмета, както и прозореца, от който на 25 октомври 1930 г. цар Борис III и царица Иоанна приветстват дошлите да ги поздравят за тяхната сватба жители на града.

След посещението в общината в древния манастир на Св. Франциск енорийският свещеник с монаси от обителта отслужи панихида в памет на царица Йоанна пред гроба ѝ в скромната капела на монашеското братство в гробището на Асизи.

Преживе Царица Иоанна пожелава да бъде погребана в любимия ѝ град Асизи под покрова на нейния светец Св.Франциск. Също там през 1930 г. тя се омъжва за цар Борис III. Царицата майка завършва земния си път на 26 февруари 2000 г. Тленните останки на царицата са положени в градското гробище на Асизи.

Същия ден – 26 февруари 2020 г., в София в памет на царица Йоанна беше отслужена света литургия в католическия храм „Св. Йосиф“. По-късно беше отслужена панихида и в православната църква „Света София“. Тя беше оглавена от негово преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Н. Св. патриарх Неофит.