Скандалът се разраства: прессекретариатът на Радев изкара президентката на Естония лъжкиня

0
5155
Ген. Димитър Петров

Твърди, че не било доказано, че ген. Петров е заразен. Според „24 часа“ обаче това се е знаело още в неделя, а Радев пристигна в Талин в понеделник

Скандалът с президента Румен Радев се разраства. От прессекратирата твърдят, че не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. А още на първия ден от пристигането в Естония на Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, казват от прессекретариата.

Керсти Калюлайд

По-рано днес обаче президентката на Естония Керсти Калюлайд обяви във фейсбук:

„Срещата на върха, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да проведем много работни разговори с българския президент Румен Радев. За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония.

След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата „Три морета“.

Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“.

Радев е бил контактен с новия шеф на ВВС ген. Димитър Петров в петък на празника на летците в София. Според „24 часа“ на другия ден генералът се е почувствал зле, а в неделя е излязъл положителният му тест и той е уведомил всички контактни. Военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов са се изолирали още вечерта и са си направили тестове в понеделник.

Радев пристигна в Естония в понеделник, а е знаел още в неделя, че ген. Петров е заразен.