Явор Дачков: Енергийни лобита стоят зад конфликта между Радев и правителството

0
464
Явор Дачков Снимка: БТВ

САЩ взеха на ръчно управление България, твърди журналистът

„САЩ взеха на ръчно управление България, след като видяха, че години наред, с различни, макар и до един проамерикански елити, нещата не вървят както трябва, а в момента Америка има доста повече геополитически и стратегически интереси тук спрямо Русия и Турция. Затова се взеха две момчета, буквално отникъде и бяха направени министър-председател и министър на финансите, плюс управленски елит, без да има дори партия.“ Това мнение изрази журналистът Явор Дачков пред zonanews.bg.

По думите му Кирил Петков и Асен Василев са стартирали да управляват България преди по-малко от година, без да имат структури и никакво намерение да правят такива. От това може да се направи извода, че са назначени, за да вземат няколко важни за американците решения и между другото да оправят свой вътрешен бизнес.

Дачков отбелязва, че по бюджета и Плана за възстановяване може да се види, че ги интересува само финансовата част, което е жалко. Журналистът отбелязва, че не си е представял да има по-лошо управление от това на ГЕРБ, но през последната година, вече гледа трето по-слабо правителство от техните.

На въпрос къде във всичко това стои Румен Радев, Дачков споделя, че президентът е изпаднал в изолация преди година.

„Беше се скарал тежко с БСП и не беше ясно дали ще има втори мандат. Според мен той влезе в съюз със САЩ, които го бяха поставили в „черния списък“ заради позицията му за самолетите „Грипен“. Успя да се измъкне от този „черен списък“ и в синхрон с американското посолство получи втори мандат“, допълва още журналистът.

По думите му именно те са му помогнали да неутрализира Борисов и Пеевски, като припомня, че първите избори са били спечели от ГЕРБ.

„Преди вторите американците публикуваха „Списъка Магнитски“, който удари тежко Пеевски, а на Борисов показа, че не трябва да „мърда“ много. При третите избори вече успяха да натамънят нещата така, че техните най-верни хора да управляват заедно с Румен Радев“, казва още Дачков.

На въпрос дали зад конфликта между Радев и правителството прозират енергийни лобита, Дачков е на мнение, че със сигурност има такива. „Още по време на служебното правителство е имало много тежък конфликт между Кирил Петков, Асен Василев и вицепремиера тогава Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Те са го натискали да сложи всички лобистки и абсурдни неща, които сега сложиха. Имам предвид например да се дадат 1,2 млрд. за батерии за съхраняване на енергията – експериментална технология, която е много скъпа и абсолютно ненужна, но е в услуга на няколко фирми на Иво Прокопиев и на братя Бобокови“, припомня той.

Журналистът прогнозира, че има различни варианти за съдбата на това правителство и неговия живот, като най-вероятният е предсрочни избори. Според него е възможно просто групите в парламента да се обединят около друго правителство, било то програмно или експертно.

„Причината е, че няколко от партиите в този парламент няма да попаднат в другия. Самата ПППП продължава да не съществува, ще са й нужни отново поне други мандатоносители, но така или иначе това не е партия с твърд електорат. Трудни са прогнозите – може това правителство да падне и другата седмица, може да е в средата на годината, или в края на годината, или следващата, но няма как да изкара 4-годишен мандат“, казва още Дачков.