Слагат термокамери в кина и театри след извънредното положение до края на епидемията

0
8
банов
Боил Банов

Ще бъде направен регистър на свободните артисти, съобщи министърът на културата

Министърът на културата Боил Банов заяви пред БНТ, че в кината и театрите ще бъдат поставени термокамери след извънредното положение, за да бъдат спокойни зрителите до края на епидемията.

В момента Министерството на културата разработва тяхното поставяне, тъй като нещата няма да се върнат към старото си положение веднага от 13 май нататък, когато се очаква извънредното положение да бъде вдигнато. Този вирус ще продължи да съществува, затова ще поставим термокамери, които да измерват температурата на зрителите. Така те ще са по-спокойни, когато посещават културни събития. А нашите събития винаги са свързани с посещението на много хора, каза министърът на културата

Той каза, че за него като министър и като човек на изкуството най-трудните решения са били тези за затварянето на културните институти. „Макар и много логични, те са крайно неприсъщи“, заяви Банов.

Беше обявена подкрепа за независимите артисти – 3 минимални работни заплати, заедно и осигуровките. При тях се има предвид два месеца извънредно положение и 1 месец след това. При тях ще се стартират много програми и проекти. Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10%. Сега това перо ще се качи поне на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца извънредно положение плюс още до 6 месеца.

Министърът обясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползват от мярката 1500 лева на месец безлихвен заем.

Очаква се да бъде направен регистър на свободните артисти у нас, обяви министър Банов. Той обясни, че 25% от артистите са свободни.

Ние поемаме мерки в целия сектор и то дългосрочни, които да дават възможност за развитие. Ние ще излезем по-бедни от тази криза, но и ще излезем с доста позитиви и с доста перспективи за развитие, каза Банов.

В пауза е и разследването и описването на колекцията от антики на Васил Божков, съобщи Банов. „Има известно спиране на нещата около колекцията на Божков. Невъзможността хората да се събират на едно място влияе и върху следствено-процесуалните действия. Засега са в пауза“, каза министърът на културата.