След срещата при премиера медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС

0
74
Снимка: 24 часа

Предстои подписване на официално поетите от правителството ангажименти

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер. На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още – държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започна от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти. „Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване“, каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от „Фокус“.

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор. Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Медицинските служители се принуждават да нарушават законите като пишат фалшиви пътеки и дават фалшиви болнични, стана ясно на срещата. „Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии. Тогава парите няма да останат, те ще преостанат“, казаха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: „Нужни ли са толкова болници за България?“; „Трябва ли да се откриват частни болници?“ и  „Каква е разликата между общинска и държавна болница?“

„Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 24 часа, на 36 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която  не се знае предварително. Ние искаме регламентирани правила“, посочиха медицинските сестри.

„Мащабен проект предвижда 237 места за спешни центрове с най-модерно оборудване и нови линейки“, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Той и премиерът обещаха, че ще има ясно разпределение и формиране на разходите за персонал и справедливо разпределение на територията на даденото лечебно заведение, силен контрол, както и че ще има предложения да се провежда практическо обучение на кадри в лечебните заведения.

Преразпределението на средствата ще бъде описано в рамковия договор, който предстои да бъде разписан следващия четвъртък. В него ще има ясно уточнение относно процента, който ще бъде заделян за заплати от клиничните пътеки, както и конкретното възнаграждение за отделните медицински длъжности. Сестрите ще присъстват на подписването на договора, а ако не са съгласни с нещо, отново ще излязат на протест. Те закъсняха за срещата, а ръководителят на пресслужбата на МС публикува снимки на чакащия Борисов във Фейсбук.