Борисов: Минем ли 100 души заболели, отново затягаме мерките

0
82
Бойко Борисов. СНИМКА: МС

Няма да разрешим отваряне на детските градини, обяви премиерът

Пандемията не е отминала и ако започне пак ръст на болните, мерките ще се затегнат отново, трябва да има дисциплина. Това каза премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща на върха ЕС – Западни Балкани.

„Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Базирам се на всички данни от днес. Трябва да спазваме всички мерки – дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата – веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати“, заяви Борисов.

„Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. При нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина – да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше“, каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Относно детските градини, Борисов категорично заяви, че няма да разреши да бъдат отворени. Той твърдо подкрепя мнението на Щаба, че това би било опасно.

„Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не е отминало. За това ме атакуват, че плаша хората. Не ги плаша. Какво направиха в Гърция? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш“, заяви премиерът.

Той сподели, че искрено е ядосан на групата сезонни работници, които са блокирани в Париж.