Спас Русев и ВТБ продават „Виваком“ 4 пъти по-скъпо

0
82
Спас Русев

До две седмици United Group ще купи телекома за 1,2 млрд. евро

„Виваком“ бе обявена за продажба през юли, а компанията United Group, притежавана от BC Partners, е близо до финализиране на сделката. Миноритарен собственик в United Group пък е компанията KKR.

Цената е 4 пъти по-висока от тази, на която  Русев и руската държавна банка ВТБ купиха бившия държавен телеком „Виваком“ преди 4 години. Възможно е да има сделка в следващите 2 седмици, съобщи „Файненшъл таймс“.

„Виваком“ се оценява на около 1,2 милиарда евро предвид нивата на други скорошни сделки с телекоми с региона, добавя „Файненшъл таймс“. Офертата на United Group е била близка до тази цифра.

Придобиването на „Виваком“ ще е последната стъпка в разширяването на бизнеса на United Group, след като компанията купи словашкия телеком Tele2 за €220 млн. през май тази година. Тя вече притежава около 100 компании на Балканите, повтаряйки стратегията на Liberty Global, собственик на Virgin Media, която предприе „бизнес поход“ в Западна Европа и купи недооценени активи в сферата на кабелните, мобилните и медийните услуги.

„Файненшъл таймс“ припомня, че още не е приключил спор за собствеността на „Виваком“, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства.