Спират плановия прием и операциите в болниците в най-заразените области

0
13
Снимка: Pixabay

Всички лечебни заведения в тези области са задължени да разкрият ковид отделения с минимум 5 или 10% от общия брой легла, гласи заповедта на здравния министър

От днес със заповед на министъра на здравеопазването лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

Преустановява се и плановата оперативна дейност в болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хиляди население. В тези лечебни заведения са задължени да разкрият ковид структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

Със заповедта министър Ангелов напомня, че областните управители и органите за местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазването на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.