Сръбският депутат Милован Дрецун пред тв „Европа“: Военното аташе на България в Сърбия е водил политически разговори в Северно Косово

0
115
Мирослав Дрецун

Българският военен аташе в Сърбия е събирал информация в Северно Косово и е водил политически разговори. Това заяви депутатът от сръбския парламент Милован Дрецун в интервю за предаването „Свободна зона“ в телевизия Европа. Дрецун допълни, че още не е ясно дали военният аташе ще бъде екстрадиран от страната. Дрецун предизвика дипломатически скандал, заявявайки, че в Сърбия действа голяма мрежа български разузнавачи

 

Милован Дрецун: За конкретна активност на българските служби трябва да се обърнете към съответните специализирани органи в Сърбия, а колкото до това, което аз имам като информация става дума за българи, които са в състава на международната мисия в Косово. Те са особено активни в северната част на Косово. В изявлението си президентът Вучич имаше предвид, когато говореше за активност на българските служби, военния аташе на България в Белград, който по време на посещение в Санджак, заедно с представители на австрийските и на немските специални служби, очевидно става дума за военни разузнавания, е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област. Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали например и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв е техният статут и какво ще става с този регион?

Георги Коритаров: Имате ли някакви данни за конкретно навлизане на българските служби и за тяхна активност, насочена срещу конституционния ред на Сърбия?

Милован Дрецун: За конкретна активност на българските служби трябва да се обърнете към съответните специализирани органи в Сърбия, а колкото до това, което аз имам като информация, става дума за българи, които са в състава на УМНИК или на КОР в Косово. Те са особено активни в северната част на Косово, където сръбският народ вижда и усеща тази активност по събиране на информация и разгръщане на някакви активности“

Георги Коритаров: Президентът Вучич имаше предвид българския военен аташе?

Милован Дрецун: В изявлението си президентът Вучич имаше предвид, когато говореше за активност на българските служби, военния аташе на България в Белград, който по време на посещение в Санджак, заедно с представители на австрийските и на немските специални служби, очевидно става дума за военни разузнавания, е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област. Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти.“

Георги Коритаров: Защо да е неприемливо, когато в една такава ситуация, в един такъв район е важно да се знае какво става?

Милован Дрецун: Аз ще ви задам един въпрос. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали например, и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв е техният статут и какво ще става с този регион?“

Георги Коритаров: Що се отнася до мен, аз мисля, че такива разговори са съвсем приемливи, защото те се отнасят към получаване на информация. Това не е подтикване към дезинтеграция. Това е въпрос.

Милован Дрецун: Не съм съгласен с Вас. Това би било намеса във вътрешните работи на страната. Има си процедура, по която тези неща се коментират. Да ви отговоря и за Санджак. Там има среди и сили, които се опитват районът да получи автономия, а оттам Санджак да стане и независима държава. Нещо, което е дълбоко неприемливо. Това дестабилизира Сърбия и ние категорично се противопоставяме на такива опити и на такива разговори.

Георги Коритаров: Знаете ли каква ще е професионалната съдба на българския военен аташе? Дали ще бъде екстрадиран?

Милован Дрецун: Не мога да отговоря на този въпрос. Според мен това поведение излиза извън рамките на добросъседските отношения и не допринася за подобряването на контактите между Сърбия и България.

Георги Коритаров: Що се отнася до руския шпионски скандал, какво мислите, как излезе той на повърхността едва сега?

Милован Дрецун: Очевидно, че някой е имал този запис и сега в този момент е решил да го пласира. По какви причини, можем само да се досещаме.

Георги Коритаров: Каква чужда служба би била в състояние да направи такъв запис?

Милован Дрецун: Служба, която има много добре организирана мрежа от агенти и сътрудници на територията на Сърбия“

Георги Коритаров: Президентът Вучич подчерта, че е имало наблюдение от страна на сръбската контраразузнавателна служба и когато са видели, че има контранаблюдение около руския офицер, контрашпионажът се е отказал да прави запис или някакви други действия. Това означава, че чужда специална служба е направила запис въпреки контранаблюдението.

Милован Дрецун: „Не знам дали друга служба е направила записа. Това трябва тепърва да се изяснява.

Георги Коритаров: Дали тази тема по някакъв начин засяга темата за ЕС, европейски служби, мястото на Сърбия в Европа и пътя й към ЕС?

Милован Дрецун: Като се има предвид, че на един албанец се беше правило опит да му се продава оръжие и когато беше разкрито, че Момчило Перешич – бивш началник на Генералния щаб работи за американците, това показва, че срещу нас се води много сериозна разузнавателна активност. Това показва, че ние сме територия за мощен геополитически сблъсък, преди всичко, на сили като Русия и Съединените щати, които сблъскват сили в този регион. Според мен този скандал около така наречения руски шпионин също има елемент от геополитическия сблъсък. И обективно е насочена към това да се нарушат отношенията между Русия и Сърбия.