Министърът на транспорта обяви, че няма осигурени количества газ за октомври

0
36
Снимка: архив

Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, допълни министърът на енергетиката

Овладени са нещата с интерконектора към Гърция, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално“, заяви на брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев.

По думите му е важно стабилизирането на „Булгаргаз“.

„Каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени. За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива“, допълни Христо Алексиев.

Той поясни, че решенията, свързани с цената, трябва да се вземат до края на август, началото на септември.

„Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението. Няма как да има компенсации в момента, защото няма действащо Народно събрание“, каза Христо Алексиев.

„Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, акумулирани са редица проблеми, свързани със строителството и с документацията, заварихме пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаването на проблема. „Топлофикация София“ дължи стотици милиони на „Булгаргаз“ и няма вариант това да приключи при сегашния начин на управление, напротив, очаква се да растат с 300 милиона на месец“, заяви енергийният министър Росен Христов.