Строги мерки срещу заразата в Доспат, маските задължителни и навън

0
17
Снимка: туитър

Затварят всички детски градини и спортни площадки, забраняват сватби и други масови събирания

Задължително е носенето на защитни маски на открити и закрити обществени места в община Доспат. Затварят се всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, къмпинги в населените места в пределите на общината.

Това гласи заповед на кмета на Доспат Елин Радев, с която се въвеждат строги противоепидемични мерки след оповестените преди обяд 48 положителни проби за COVID-19 на работници в предприятие в града.

Епидемиологичната обстановка в община Доспат се усложни след регистрирания през миналата седмица случай на постъпила с коронавирурс в болница в съседна област работничка от предприятието.

При проследяване на контактните с нея лица става ясно, че източникът на заразяване е вероятно на работното й място. Следва масово изследване на над 220 работници в цеха, при което са потвърдени 48 положителни проби досега. От РЗИ-Смолян предполагат, че заразата е проникнала в Доспат от Сърница, откъдето са част от работещите в предприятието.

Съгласно кметската заповед се забраняват всички масови прояви и културни мероприятия – сватби, абитуриентски тържества, семинари, срещи и други. Питейните заведения и ресторанти остават отворени, но при условие да не сядат повече от двама души на една маса.

Ограничава се достъпът до молитвените храмове, където ще се влиза контролирано и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предвидена е задължителна дистанция от 1.5 метра между две лица на всички обществени места, като не се допуска събирането на повече от двама. Затварят се и пазарите на територията на общината.