Съдия от ВСС поиска оставката на Лозан Панов заради скандала с видеоклипа

0
100
Кадровиците заседават дистанционно.

Председателят на ВКС отдавна е абдикирал от задълженията си, мотивира се Севдалин Мавров

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов отдавна е абдикирал от задълженията си и е достойно да си подаде оставката, каза съдия Севдалин Мавров, член на Висшия съдебен съвет /ВСС/, по време на дискусията за скандалния видеоклип.

Той е заснет на 16 февруари в Съдебната палата, управлявана досега от шефа на ВКС. Съдия Мавров посочи, че Панов отдавна е делегирал правомощията си на своите заместници и главния секретар, които дори не можели да се срещнат с него.

„Искам да разбера защо г-н Панов е абдикирал от задълженията си. Ако някой има достойнство след този скандал… Ако бях аз, бих си подал оставката“, отсече Мавров.

Вече близо 4 часа членовете на ВСС обсъждат последиците за съдебната власт, както и фактологията около клипа за дрога, оръжия и плеймейтки, заснет срещу наем от 800 лв. във фоайето на Съдебната палата.

Съдия Атанаска Дишева оправда Лозан Панов, който отговаря за стопанисването на палатата, с довода, че той не е длъжен да гледа съдържанието, защото ВСС не е упълномощавал за това ВКС, когато е предоставял сградата за стопанисване на този съд. „Не сме предвидили изискване за преглеждане на съдържанието на създаденото произведение. Преврат ли се прави по време на извънредното положение? Линч се прави, какво точно точно се случва?“, защити тя шефа на ВКС. Дишева се възмути, че част от членовете на ВСС искат да отнемат правомощия на ВКС.

По нейно предложение бе гласувано, но отхвърлено искането за анализ на стопанисването на Съдебната палата от ВКС за идния четвъртък, когато ще се обсъжда предложението Лозан Панов повече да не бъде стопанин на сградата, а тя да се прехвърли за стопанисване на председателя на Апелативния съд-София.