Съдът отряза Мая Манолова, отказа да касира изборите в София

0
34
Мая Манолова

Върховните магистрати приемат в мотивите си, че решението на първоинстанционния съд е обосновано и правилно

Върховният административен съд остави в сила решението на Софийския административен съд /САС/ от 7 февруари 2020 г. по делото, образувано по жалба на Мая Манолова като кандидат за кмет на София срещу резултатите от местните избори в столицата през 2019 г. С него бяха потвърдени изборните резултати в София.

Върховните магистрати приемат в мотивите си, че решението на първоинстанционния съд е обосновано и правилно, а подадената жалба е неоснователна.

Според върховните съдии САС задълбочено е изследвал фактическата обстановка, анализирал е събраните доказателства, релевантни към предмета на спора, и правилно е приел, че не са налице визираните основания за отмяна на изборните резултати в Столичната община.

Изводите на САС са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане и приключване на избора на кмет на Столичната община. При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от САС не се установени визираните от касатора нарушения.

Решението на тричленния състав на ВАС е окончателно.