С над 50% паднаха продажбите на горива в България

0
25
Снимка: Pixabay

Падат оборотите на бензиностанциите

С над 50% са паднали продажбите на течни горива в България от средата на миналата седмица досега, съобщиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) за Economic.bg. С над 40% е намалението само от въвеждането на извънредното положение у нас на 13 март до налагането на забрана за пътуване до областните градове от 00.00 ч. на 21 март.

След поставянето на КПП-та на входните и изходните точки на големите градове обаче спадът на продажбите вече със сигурност надхвърля 50%, коментираха от БПГА.

Конкретни числа за точните количества, с които са намалели продажбите, от БПГА, „Лукойл Нефтохим Бургас“ и веригите за продажба на дребно отказаха да посочат с мотива „търговска тайна“. „Нали знаете колко стриктно ни следят от Комисията за защита на конкуренцията дали изнасяме данни за дялове от пазара, обеми и друга търговска информация“, коментираха от една от големите вериги бензиностанции у нас.

Търговците на дребно отчитат намаление на оборотите не само от продажбата на горива, обясниха още от БПГА. Вече повече от 10 дни са затворени и зоните за хранене по бензиностанциите. Освен топли напитки там вече не се предлагат и кроасани, сандвичи и други видове закуски, които се правеха на място. Спирайки да зареди автомобила си, клиентът може да закупи единствено пакетирани храни и бутилки. В обектите строго се спазват препоръките за „социална дистанция“, като влизането е ограничено до двама или трима. За намаляване на контактите между служители и пътуващи при плащането с карта клиентът задължително сам я поставя до четеца. По график се дезинфекцират както всички плотове и подове на помещенията, така и пистолетите на бензиноколонките, обясниха от големите вериги бензиностанции.

ОТ БПГА са посъветвали търговските вериги да затворят и тоалетните си, като по-голямата част вече са изпълнили препоръката. Причината за тази необичайна мярка е фактът, че след затварянето на крайпътните заведения от 14 март, междуградските и международните автобуси започнаха да спират именно на бензиностанциите, а пред тоалетните им да се струпва огромно количество хора – нещо, което категорично противоречи на всички мерки срещу разпространението на COVID-19.