С 1/3 намалели пътниците в метрото

0
6
Снимка: Dnes.bg

Домоуправителите трябва да дезинфекцират входовете, каза Фандъкова

Усилията на общината да намали струпването на хора в градския транспорт и свързаното с това освобождаване на синята и зелена зона в столицата даде резултат, заяви по БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

По думите й няма струпване на автомобили в центъра на града и хората пътуват дотам само в крайна нужда.

Кметицата сподели, че с около 1/3 са намалели пътуващите в метрото. В обичайни дни около 340 000 души дневно пътуваха в метрото, а във вчерашния ден са под 100 000, очаква се това намаление да продължи.

По думите й на този етап не се налага затварянето на метрото, защото София е голям град и на хората им се налага да стигнат до работа.

Вчера е имало много хора в парковете заради хубавото време. Кметицата апелира да няма струпване на хора.

Няма хора, сложени под карантина, които да желаят допълнителна помощ. Столична община не събира дарения и средства, който иска пари от хората е престъпник, подавайте сигнали на 112 при такива случаи, алармира Йорданка Фандъкова.

София не е необходимо да бъде блокирана, следим решенията на Националния щаб, каза още кметицата. Тя е привърженик на най-строгите мерки в тази кризисна ситуация. Важно е хората да следят официалната информация. Районните кметове са в постоянен контакт с домоуправителите, които имат за задължение да дезинфекцират входовете в блоковете.

Апелирам здравните работници да се мобилизират, а туристическия бранш да се дисциплинира, за да няма санкции, завърши гостуването си Фандъкова.