Танева: Такава суша България не помни, годината е най-тежката за земеделския сектор

0
39
Десислава Танева Снимка: МС

Очакваният добив на пшеница е 4,6 млн. тона

Тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата; такава суша България не помни. Това заяви в Кнежа министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БТА.

Днес на среща със земеделските производители от Плевенско министърът поясни всички инструменти, които в момента се отварят и са налични за подкрепа на земеделците.  Тя посочи, че е обявен график за директните плащания до края на годината и се очаква по сметките на земеделските стопани да постъпят около 1,7 млрд.лв. до края на декември.

Министър Танева изтъкна, че тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата. Това ясно ще се види във финансовите показатели в края на годината, прогнозира тя. „Такава суша България не помни. В няколко области – около шест, в Източна България основно, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента, добивите са на рекордно ниски нива. Извън това – за първи път има пропадане заради суша на зърнено-житни култури на близо 1 милион декара. Това никога не се е случвало досега“, отбеляза земеделският министър.

„В същото време през тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. Това стана възможно по инструменти, които ни бяха предоставени от Европейската комисия (ЕК) с изменение на регламент по предложение на България, който допусна да програмираме мярка „Ковид“. ЕК ни предостави и възможност да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони към „Директни плащания“.

По единодушно решение на всички представители направихме това – 70 милиона евро повече към директните плащания. За 100 процента пропаднали площи имаме държавна помощ, за да бъдат обезщетени. Това е възможност максимално по всички възможни инструменти, които имахме и които направихме. Тази подкрепа, където сушата нанесе най-големи поражения – предимно в Източна България, безспорно не може да компенсира техните щети. Основните поражения са върху добива на зърно“, коментира още министър Танева.

Тя уточни, че по оперативни данни на МЗХГ добивът на пшеница тази година е между 4,6 и 4,7 млн.т., като за местно потребление – изхранване, хляб, фуражи, семена отиват около 1,5 млн.т., т.е. има възможност за износ на около 3 млн.т. Според нея износът върви нормално и той е с около 34 процента по-малки обеми, отколкото миналата година по същото време. Десислава Танева подчерта, че потоците на зърното се следят в ежедневен план.