ТВ продуцентът Пламен Митрев е сред 19-те най-издирвани изнасилвачи в Европа

0
346
Пламен Митрев Снимка: eumostwanted.eu

Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези сексуални насилници, призовава МВР в кампания на Европол. В ЕС на всеки 2 минути постъпва сигнал за сексуално престъпление

ТВ продуцентът Пламен Митрев е сред 19-те най-издирвани изнасилвачи в ЕС, чиито снимки са публикувани на сайта eumostwanted.eu. Той е осъден за 4 изнасилвания и се издирва от 2017 г.

„Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези бегълци!“ е мотото на новата кампания на правоохранителните органи в Европейския съюз, от която е част и българското МВР.

Целта ѝ е да се локализират и арестуват някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа. Органите на реда от Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Испания, Швеция и Обединеното кралство също се присъединиха към този онлайн призив.

В Европейския съюз в полицията на всеки две минути постъпва сигнал за сексуално престъпление, било то изнасилване, сексуално насилие или нападение. Никой не е застрахован, но жените и децата най-често стават жертви на тези посегателства, съобщават от пресцентъра на ведомството.

За да насочи вниманието към извършителите на подобни престъпления, Европол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа.

Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, заподозрени или осъдени за сексуални престъпления. Техните снимки са публикувани на уебсайта за най-издирвани бегълци в Европа eumostwanted.eu. В продължение на четири седмици правоприлагащите органи ще разпространяват изображенията онлайн и в социалните мрежи. Кампанията ще бъде популяризирана и в множество медийни канали, за да привлече колкото се може повече посетители на уебсайта eumostwanted.eu.

В съобщението, публикувано от МВР, пише още следното:

Докато приключите с четенето на този текст, най-вероятно поне едно насилствено сексуално престъпление вече е било докладвано някъде в ЕС. Нека не губим повече време!

Ако разпознаете един от най-търсените сексуални престъпници, включени в кампанията, бихте могли да помогнете да направите Европа по-безопасна. Всяка информация може да изпратите анонимно чрез уебсайта eumostwanted.eu и тя ще бъде споделена директно с разследващите на национално ниво, издирващи беглеца.

Подобни съвети вече се оказаха безценни: от стартирането на проекта през 2016 г. бяха арестувани 91 престъпници, представени на уебсайта eumostwanted.eu. В поне 33 случая това се дължи на информация, получена от хора, посетили уебсайта.

„Най-търсените в Европа“ е инициатива на Европейската мрежа за активно търсене на бегълци (ENFAST) с активната подкрепа на Европол. Всички членове на ENFAST са специализирани в намирането на избягали престъпници, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на европейски заповеди за арест.