Теменужка Петкова: От 2021 г. България ще има нов източник на природен газ

0
46
БСП
Теменужка Петкова

Благодарение на интерконектора с Гърция страната ни никога няма да остане без газ, твърди министърката

„През 2013 г. „Булгаргаз“ сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ. Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ – от Азербайджан“. Това заяви пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернативи на доставките от Русия. Енергийният министър обясни, че закъснението се дължи на кризата около коронавируса.

По думите й благодарение на проекта за интерконектора Гърция-България, страната ни никога няма да остане без природен газ. „Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”, поясни Петкова.

„Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация”, поясни Петкова.

По думите й няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията. „Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагират най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, коментира Петкова. Министърката призова да бъдем отговорни и да спазваме мерките. И допълни, че МВФ е оценил работата на кабинета по време на пандемията като много добра.

„Беше направена сериозна инвестиция по отношение на социалната сфера. Мярката 60/40 е много важна за намаляване на безработицата. България е с едни от най-добрите макроикономически показатели дори по време на кризата. Много критики се чуха относно бюджета за 2021 г., но според мен той е адекватен предвид ситуацията”, заключи министърът на енергетиката.