Теменужка Петкова: Потребителите ще усетят намалението на цената на газа

0
20
БСП
Теменужка Петкова

Руският е по-конкурентен от американския, призна министърката

Хората и бизнесът категорично ще усетят намалението на цените на руския газ, стана ясно от думите на енергийната министърка Теменужка Петкова в „Здравей, България“ по NOVA.

Навръх 3 март премиерът Бойко Борисов обяви, че „Газпром“ сваля цените на „Булгаргаз“ с 40% след 7 месеца преговори, в които решителна роля е изиграла и Еврокомисията. Енергийната министърка обясни, че след анализа, който ще направи „Булгаргаз“ със задна дата от 5 август 2019 г., КЕВР ще изчисли цените за всеки месец поотделно.

Според министъра на енергетиката няма да се получи така, че съответните енергийни дружества и топлофикации да си формират печалба или да си покрият дълговете с върнатите пари от намалението с 40% със задна дата. Петкова увери, че те щели да върнат средствата на потребителите. „Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора цялата отчетна документация от 5 август назад, след което КЕВР ще направи анализ на база на документите и ще определи по-ниската цена за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова.

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, коментира Петкова. Договорът за постигнатото 40-процентно намаление на цените на руския газ е до 31 декември 2022 г. и след това може да се поиска промяна на цените, обясни още Теменужка Петкова. Определянето на цената ще става по формула, в която е включен и пазарен елемент.

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави, членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат указани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Руският газ става по-конкурентен от американския втечнен газ, стана ясно още от думите на енергийния министър. Тя не пожела да каже с колко по-евтини ще са доставките от „Газпром“.

„Към настоящия момент цената, която успяхме да постигнем по договора с „Газпром“, е по-конкурентна, изключително добра. Тук става въпрос за пазар. Нека да видим какъв ще бъде ефектът оттук нататък“, коментира тя. „Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.