Теменужка Петкова: Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни, има сблъсък на лобита около президента и правителството

0
415
БСП
Теменужка Петкова

Определени икономически кръгове искат да овладеят търговията с природен газ, казва бившата министърка на енергетиката

„Свидетели сме на една безпощадна война за разпределяне на постове и овладяване на ключови позиции в енергетиката. Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни. Тези хора са избрани след конкурс, те имат мандат. Той се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна война за разпределяне на постове и овладяване на ключови позиции в енергетиката“, каза бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ.

Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита – „такива около президента и правителството“.

„Не искам да съм лош пророк, но смятам, че определени икономически кръгове искат да овладеят търговията с природен газ. Няма да се изненадам, ако следващата стъпка по веригата на доставка на природен газ е да се върнат т. нар посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората, и бизнесът много скоро ще усетят това“, каза Петкова.

„Нека разсъждаваме какви са цените на природния газ в България и Европа. За какви защити на обществения интерес говорим сега. Дружеството в момента е на печалба и ние сме с най-ниския газ в Европа. България не е била поставена под риск да не получи своите доставки“, каза тя.

„Това е прах в очите на хората. Ако това е промяната, за която слушаме, нищо добро не очаква България“, каза още депутатът на ГЕРБ.