Томислав Дончев очаква опити за манипулация на балотажа

0
66
свидетелство
Томислав Дончев

Манолова отказала дебат с Фандъкова. Съотношение 2:1 в полза на ГЕРБ срещу БСП в цялата страна

„Натъкваме се на особен политически феномен – джендаризъм или полова неопределеност. Склонността да криеш кандидата си, да не играеш честно, да го ребрандираш и да го пребоядисаш – дава удивителни възможности“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в централата на ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комисия.

Той дори се пошегува, че имало един виц от соцвремето – нашият основен политически кандидат завърши на почетното второ място. Според него основният начин за смятане по математика и аритметика е в началните класове. В тази наука няма по-малко първи и по-малко втори – има първи, втори и трети, заяви Томислав Дончев.

В деня за изборите трябва да се мисли и за деня след изборите, посочи Томислав Дончев и запита кой носи политическата отговорност. Загубилият все трябва да се оправдава с нещо, но имаме опити за компрометиране на изборния процес на втори тур в София, отбеляза вицепремиерът. На Дончев това му напомня на нещо, случило се около „Костинброд“. Той призова всички, които имат данни за опити за манипулация на изборния процес, да подадат данни в прокуратурата и контролните органи.

Той припомни, че в началото на предизборната кампания е предупредил всички, че това са местни избори с цел гражданите да си изберат най-добрия отбор от кметове и общински съветници. „Местните избори не са парламентарни избори и не са референдум, но никой не ме чу“, заяви Дончев.

Според него „да се опитваш да превърнеш местните избори в парламентарни, а комплексният анализ да показва, че си трета политическа сила, е огромен гаф“. Дончев е съгласен, че местните избори могат да бъдат тест за политиките. Политиките, които ГЕРБ предлага, са получили категорична подкрепа от хората. Политиките на левицата, които били пакетирани в един документ, не получили подкрепата на българските граждани.

Мая Манолова е отказала да участва в дебат, провеждан в БНТ, естествен домакин на този дебат и гарантирала достъп на всички останали медии. Затова и от ГЕРБ обвиняват Манолова, че продължава да се крие, а и крие както лицата, с които работи, така и произхода на средствата си.

Даниела Дариткова, шеф на ПГ на ГЕРБ, отчете добри резултати на изборите за партията. През 2011 г. са спечелили 25 общини на 1 тур, 65 общини през 2015 и 91 общини през 2019 г. отново на първи тур. През 2011 управляващите спечелили 4 областни града на първи тур, през 2015 г. 11 областни града и през 2019 г. – 8 областни града. От областните градове единствено в Пазарджик и Ямбол управляващите не отиват на балотаж, а Кърджали е спечелен от ДПС.

„Съотношението е 2:1 в полза на ГЕРБ срещу БСП в цялата страна. ГЕРБ има мнозинство и печели изборите за общински съветници в 163 общини от 265 общини в цялата страна. БСП печели общо 40 общини.

ГЕРБ увеличава броят на общинските си съветници с 80 спрямо 2015 г. През 2015 г. ГЕРБ е имала 1727 общински съветници, а в момента те са 1807.

Дариткова заяви и че БСП се утвърждава като трета политическа сила в смесените райони, а ГЕРБ е единственият опонент на ДПС.