Трети ден излекуваните от коронавирус са повече от заразените

0
14
СНИМКА: АРХИВ

4-ма са починалите през изминалото денонощие

39 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, като 15 от тях са настанеи в болница. Направените проби са 1912. Така общият брой заразени в страната достигна 2331.

Активните области са 9 – София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

Има два нови случая на заразени деца – в София 4-годишно дете и на 17 години в Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация.

Има и два нови случая при медицинския персонал – лекар и медицинска сестра от София.

„Както сте забелязали, трети ден вече броят на излекуваните е повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, коментира проф. Мутафчийски. Новите излекувани са 43 души, общият брой на оздравелите е 727.

Има четири смъртни случаи на пациенти с COVID-19 за денонощието. И четиримата са мъже – на 89 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Средната възраст на починалите с 67 години. Общият брой на починалите е 120 – 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

В момента в болнични заведения са 287 души с COVID-19, като 31 са в интензивни отделения.

„Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен PCR. Може да си го позволи България заради малкия брой на заразени“, посочи ген. Мутафчийски и уточни, че този вирус все още остава неизвестен.

„За разлика от някои държави, в България нещата бяха по-навременни и не се случиха нещата в толкова драстичен вариант и слава Богу, това даде ефект. Мерките изиграха своята ролята. Разбира се, трябва да се благодари на цялото население“, каза ген. Мутафчийски.

„За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н., редица условия, които няма как да се избегнат. Знаете на 1 юни, 15 юни какво ще се случи. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите. За ресторантите запазваме известни резерви. Там все пак трябва да се отчетат ефектите и от заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства, защото това може да даде коз дали ще има хаос при отпускането на мерките“, добави Мутафчийски.

„За процента на заразяване, първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща с вируса. В Банско беше второто прочуване – там бяха 5,5%. В Пловдив се прави проучване на друг принцип в момента. В ход е това изследване и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса“, добави той.

„В Бразилия нещата ескалират с бързи темпове – 293 000 заразени, 21 000 за последното денонощие, починалите са 911“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

„Елена Николова от София, наша пациентка, която е на месечна социална помощ, вчера дари на ВМА 25 лева. Тя благодари на лекарите на първа линия, благодарност към нейните лекари, тя е дългогодишен наш пациент“, каза Мутафчийски и благодари на пациентката.

„Щамът, който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа, трети генетичен модел е в САЩ“, заяви от своя страна проф. Тодор Кантарджиев.

„Това е интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българските хора, като обхванем групите, на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа и така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна, в зависимост от щама“, добави проф. Кантарджиев.

Испания – има трайна тенденция под 1000 нови случаи, 721 за последното денонощие, общият брой е 279 000. Великобритания – броят на заразените лица е 248 хил., 35 000 починали общо. 227 000 са заразените в Италия.

Турция прави добра тенденция – под 1000 случая обявява – 972 случая. 152 000 са заразените общо там. Румъния – 196 случая, общ брой 17 000, Сърбия – 100 заразени за последното денонощие, 10 800 случая. Гърция, Босна, Северна Македония Албания, Хърватия – под 20 случая