Уволнен охранител прострелял агентите на ФСБ в Москва

0
64
Снимка: UAportal

Евгений Манюров имал консултантска фирма, но тя била закрита през 2015 г., не са ясни мотивите за нападението му

Mъжът, който откри стрелба по служители на Федералната служба за безопасност /ФСБ/ на площад „Лубянка“ в Москва, се оказа фалирал бизнесмен и уволнен от работа охранител. Нападателят е 39-годишният Евгений Манюров, съобщават руски медии.

Цяла нощ разследващите са работили както на мястото на инцидента, така и на адреса на нападателя в Подолск. Още снощи, по време на атаката нападателят бе убит.

При стрелбата един служител беше убит, двама са в много тежко състояние след атаката. Общо броят на ранените е петима, като четирима от тях са от ФСБ, а петият е цивилен. Видеозапис от ликвидирането му беше разпространен от медиите, като се вижда как облеченият в черно нападател стреля срещу служители на ФСБ, криейки се между колоните на сграда, докато не пада на земята, очевидно улучен от куршум.

Според местни медии Евгений Манюров е бил бизнесмен, като през 2015 г. консултантската му фирма е била закрита. Мъжът се увличал по стрелба и имал призови класирания в състезания.

Не са известни и мотивите за нападението. Едната версия за атаката на нападателя в сградата на бившето КГБ е предстоящият Ден на органите за сигурност на Русия, по известен като ”Ден на чекиста”. Други смятат, че тя е свързана с годишната пресконференция на президента Владимир Путин.

За своя син пред руските медии разказва майката на Манюров. Той не бил женен, нямал приятели. Увличал се по бокса и ръкопашния бой, а в последно време и по стрелбата с различно оръжие. Пиел хапчета за кръвно. Работел като охранител, но бил уволнен. В деня на стрелбата бим много възбуден и казал на майка си, че отива на състезания по стрелба.

При атака на сградата н ФСС на Лубянка Манюров е бил въоръжен с карабина „Сайга“ и нож. На мястото на стрелбата е открито и самоделно взривно устройство.