Удължават до 16 февруари срока за лов на дива свиня заради африканската чума

0
17
Редуцирането на популацията на глиганите ще намали разпространението на африканската чума.

Достигнатият отстрел на глигани до момента е недостатъчен, казват от земеделското министерство

Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до 16 февруари 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Решението е на база становища на Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), в които се подчертава, че достигнатият отстрел на дива свиня до момента е недостатъчен. Според експертите удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на дивите свине, а оттам и за намаляване на риска от разпространение на заболяването африканска чума по свинете (АЧС), допълват от министерството.

Към 20 януари отчетеното ползване на дива свиня е 35 867, което е 44,19% от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на АЧС, посочват от ведомството.

Според мотивите на ЦОРХВ и БАБХ към 31.01.2020 г., когато изтича досегашният срок за ловуване, няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

Съгласно издадена заповед се засилва контролът и отговорното спазване на законовите разпоредби при извършване на лов, като излетите ще се провеждат само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите, добавиха от МЗХГ.

Ловът ще се извършва по утвърдени от директорите на ДГС и ДЛС графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от АЧС в съответния регион, пише в съобщението.