ЦИК: Срокът за обявяване на окончателните изборни резултати няма да бъде нарушен

0
47
Димитър Димитров

До ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани, посочи говорителят на ЦИК

„През седмицата ще има варианти на тестови протоколи – интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите“. Това посочи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И уточни, че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.

„Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен, особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен“, категоричен е Димитров.

„Информационно обслужване“ ще разкрие допълнителни пунктове, компютри за въвеждане на данните и това ще става по-бързо. Говорителят на ЦИК уточни:

„Базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ. Внушенията за манипулации са неоснователни“.

Димитър Димитров допълни, че до ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Той обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

Говорителят на ЦИК каза:

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“.

По повод неодобрение от българските общности в чужбина спрямо членовете на секционните комисии зад граница Димитров коментира:

„Хората очакват да са активна част от изборния процес, но партиите са изчерпили лимита за членовете“.