От ДБ опитват да опорочат изборите с измислени скандали за машинното гласуване

0
175
Снимки: БНТ

Появи се още един фалшив герой-Цветозар Томов от ЦИК

Хората на Демократична България опитват да опорочат изборите с фалшив скандал за броенето на гласовете от машините.

Вчера говорителят на ЦИК Цветозар Томов, член на ДБ, подаде оставка от поста след гласуване в комисията, предложено от Емил Войнов от квотата на БСП, според което във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и от бюлетините от машинно гласуване. Вместо това в документа ще има само една графа – брой действителни гласове.

Решението бе прието с 11 гласа „за“ – представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. Против бяха Росица Матева („Изправи се! Мутри, вън!“), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (ДБ) и председателката на ЦИК Камелия Нейкова от ИТН.

ДБ веднага организираха медийна кампания в защита на Томов, според който така имало опасност от опорочаване на изборите. Божидар Божанов обяви, че партията му ще внесе жалба в съда срещу решението.

Истината е, че скандал няма. Това решение улеснява членовете на секционниите избирателни комисии, чиято експертиза намалява със всеки изминал вот, твърдят експерти.

Твърденията, че ще бъде „заскретен машинният вот“ изобщо не отговарят на истината, защото резултатите от гласуването с машина се записват на флашка, която се предава в РИК, след което файлът се публикува на официалната страница на Централната избирателна комисия. И всеки, който иска, може да провери колко души са гласували с машина.

За разлика от предишни избори, където имаше смесено гласуване с хартия и с машини, сега няма разписки от устройствата, а бюлетина за машинно гласуване, която ще бъде броена. Тя с различна големина от хартиената бюлетина.

Как може да бъде фалшифициран протокол и подменени резултати когато всички членове на комисиите от различните политически сили слагат подписите си под него. Има застъпници и наблюдатели на изборите, а вече има и видеозаснемане?

Фалшивият герой Цветозар Томов пропуска да спомене случаи от предишните избори, когато машините за гласуване са спирали работа. Тогава комисията е решавала да спре машинното гласуване и да се премине на хартия. В много секции на предишните избори това се е случило. Комисията спира машинното гласуване и се чака тя да пусне прокотокол, за да се отчете вота на гласувалите досега. Но машината не пуска протокол, тогава се броят контролните разписки. Каква е гаранцията, че това няма да се случи и сега? Но този път ще се броят хартиените бюлетини от машинния вот и ще се прибавят към резултатите от гласуването с хартиена бюлетина. Каква е разликата?