Указът за назначението на Гешев за главен прокурор е публикуван в Държавен вестник

0
21
полиция
Иван Гешев

Може да встъпи по-рано в длъжност, ако Цацаров бъде избран за шеф на КПКОНПИ

Указ № 273 на президента Румен Радев за назначението на Иван Гешев за главен прокурор е публикуван в последния брой на  „Държавен вестник“.

Иван Гешев беше избран за първи път за главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с впечатляващо мнозинство от 20 гласа „за“ срещу само 4 „против“ на 24 октомври. След първия вот президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна избора в кадровия орган.

На 14 ноември членовете на ВСС повторно дебатираха по кандидатурата на Гешев и отново стигнаха да крайния извод, че той има необходимите професионални и етични качества, за да заеме длъжността, след което го преизбраха със същия резултат – 20 гласа „за“ срещу 4 „против“. След второто гласуване на ВСС държавният глава вече бе задължен от конституцията да подпише указа за назначаването му.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров по закон изтича на 10 януари 2020 година. Има обаче възможност той да приключи преждевременно, а Гешев да встъпи в длъжност още преди Нова година. Това е така, поради факта, че Цацаров бе номиниран от ГЕРБ, „Атака“ и „Обединени патриоти“ за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 19 ноември. В процедурата Цацаров има опонент – Симеон Найденов от „Воля“. Двамата вече са допуснати до изслушване пред депутатите на 3 декември от 9:00 часа.

Очаква се процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия да приключи до края на годината, а ако Цацаров бъде избран, той ще трябва да предаде щафетата на поста главен прокурор на Иван Гешев по-рано от предвиденото.