Гешев от Палермо: Независимостта на магистратите е гаранция за справедлив процес

0
186
Иван Гешев Снимка: туитър

Главният прокурор е на конференция на европейските прокурори

„Независимостта и автономността на магистратите не е привилегия, а гаранция за един справедлив наказателен процес в духа на основните права и свободи на гражданите”. Това написа главният прокурор Иван Гешев в официалния си профил в Twitter. Той участва в Конференцията на европейските прокурори в Палермо, Италия.

Събитието е организирано в рамките на председателството на Италия на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Първата сесия на конференцията предвижда дискусия относно независимостта на прокурорите, тяхната автономност и различните модели за отчетност на магистратите. Основен акцент в обсъжданията ще бъде ангажираността на прокурорите в отстояване принципите на правовата държава и гарантиране защитата правата на гражданите.

В конференцията ще участват генералният секретар на Съвета на Европа, председателят на Венецианската комисия, главният прокурор към Федералния съд на Германия и главният прокурор към Касационния съд на Франция, главните прокурори на Австрия, Лихтенщайн, Ирландия, Полша, Унгария, Словакия, Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Румъния, Чехия, Естония, Азербайджан, директорът на прокурорската служба на Англия и Уелс, заместник главният прокурор на САЩ, почетни представители на италианската магистратура и професионалната юридическа общност.