Управители на болници ще могат да преподават

0
15
Снимка: архив

Това реши парламентът с поправки в Закона за лечебните заведения

Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност. Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ).

Промените се налагат, за да се избегнат съществуващите противоречия между Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и Закона за публичните предприятия (ЗПП), тъй като болниците вече попадат в приложното поле на ЗПП, обясни Даниела Дариткова.

Според сега действащите текстове шефовете на университетските болници не биха могли да изпълняват и преподавателска дейност.

С поправките се предлага да се запази и изискването съветите на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състоят от трима членове. В противен случай изискването е те да бъдат от петима членове.

От левицата остро критикуваха промените. Според тях по този начин ще се увеличат мениджърските позиции, което ще натовари финансово болниците, които и без това имат много дългове.

Проф. Георги Михайлов възрази, че бордовете на директорите ще се избират от Агенция за публичните предприятия и контрол.

Даниела Дариткова обаче контрира, че в комисията ще влизат трима членове от здравното министерство и ведомството ще има доминираща роля в избора.