Урсула фон дер Лайен: Преговорите „вървят в правилната посока“

0
20
Урсула фон дер Лайден

Досега евролидерите не успяха да се споразумеят за размера на безвъзмездната помощ във финансовия спасителен план за последиците от коронавируса

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че след трите дни на спорове в Брюксел ръководителите от страните в ЕС са решени да постигнат споразумение за дългосрочната бюджетна рамка на съюза и плана за икономическо възстановяване от пандемията, предаде Ройтерс.

„Те показаха ясна воля за намирането на решение“, каза тя при пристигането си за четвъртия ден от разговорите. „Днес съм позитивно настроена. Още не сме там, но нещата вървят в правилната посока“, добави Фон дер Лайен.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази надежда, че ще бъде постигнат компромис по европейския план за възстановяване от коронавируса. „Започвам днешния ден с голяма решимост да постигнем напредък“, каза той на пристигане за днешното заседание на Европейския съвет.

Германската канцлерка Ангела Меркел сподели надеждата на Макрон за постигане на компромис, предаде Франс прес.

„Миналата нощ, след дълги преговори, ние установихме рамка за евентуално споразумение. Това е крачка напред и дава надежда, че споразумение може да бъде постигнато днес, или най-малкото, че е възможно постигането на споразумение“, каза тя.

Въпреки това досега лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят за размера на безвъзмездната помощ във финансовия спасителен план за последиците от коронавируса.

След третия непланиран ден на преговори различията останаха. А маратонските опити за постигане на споразумение продължават и днес от 17:00 ч, посочва NOVA.

След дългата нощ на преговори и едно сутрешно заседание в ранните часове на днешния ден, лидерите на 27-те се оттеглиха, за да възстановят силите си, поне до следобед.

Защото битката за европейския план за икономическо възстановяване се оказва по-трудна от очакваното. Срещата на върха трябва да намери изход от кризата, която епидемията от COVID-19 предизвика. Групата на така наречените пестеливи страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия се оказва най-малко склонна на компромис.

„След три дни на преговори трябва да кажа, че председателят на Съвета Шарл Мишел съвсем няма лека задача. Рядко съм виждал през последните седем години толкова диаметрално противопоставящи се позиции по много точки”, заяви Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург.

Въпреки че всички са съгласни по принцип с плана за възстановяване, дискусиите са в задънена улица по много въпроси. В първоначалния проект, субсидиите, които не подлежат на връщане, трябваше да достигнат 500 милиарда евро. Пестеливите обаче предложиха сумата да се намали до 350 милиарда. А това е под границата, която Париж и Берлин са склонни да приемат. По отношение на заемите, предложената сума е 350 милиарда, на фона на 250 милиарда първоначално.

„Общо погледнато съм оптимистично настроен, че ще намерим изход. Вярвам, че когато има воля, има и начин”, коментира австрийският канцлер Себастиян Курц.

„Изправени сме пред безпрецедентна икономическа криза и просто не можем да си позволим да се покажем разделени и слаби”, заяви Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Единодушието, което е необходимо от 27-те, прави постигането на съгласие изключително трудно.