Ученик стана общински съветник в Стара Загора

0
42
Снимка: Община Стара Загора

Осми в листата на ВМРО, но влиза благодарение на преференциите

Дванадесетокласникът от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора Никола Чакалов стана общински съветник в 51-местни общински съвет на града, става ясно от окончателното разпределение на мандатите.

Осмият в листата на ВМРО пререди шестима души благодарение на преференциите и заема едно от двете места, които спечели партията му в града, съобщава Радио Стара Загора. С това Никола се превръща не само в най-младия общински съветник в бъдещия местен парламент, но и в цялата история на Стара Загора.

Ученикът беше и Млад кмет на Стара Загора преди година – избор, който се прави всяка година преди празника на града – 5 октомври.

Иначе цели 12 са партиите и коалициите, които ще имат свои представители в новия общински съвет на Стара Загора, показват резултатите на Общинската избирателна комисия на база 100% обработени протоколи на секционните комисии. Ниската избирателна активност и високият брой недействителни гласове са причина за сериозен спад в квотата, която е необходима за осигуряване на мястото на един кандидат за общински съветник.

Общо гласувалите на местните избори на 27 октомври са 59 811, действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети обаче са 48 191. Това определя за едно място да се изискват 945 гласа, докато преди четири години те бяха 1209, показва анализ на изборните резултати.