Ученички от Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

0
7
Снимка: МВР

Помислихме, че това може да са последните пари на някого, с които е разчитал да изкара месеца в сегашното трудно време, казват двете приятелки

Ученички от Попово намериха плик с пари и го предадоха в полицията, съобщиха от МВР.

На 18 май, докато двете момичета – седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, минавали през градския площад, съзрели паднал на земята найлонов плик. Когато го вдигнали, разбрали, че в него има 290 лева.

Не се поколебали нито за миг в решението си и веднага се отправили към районното управление, за да предадат парите. Дежурните полицейски служители ги поздравили за доблестта, след което своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Децата бяха приети в Районното управление в Попово от началника на управлението главен инспектор Ивелин Христов и от началника на група „Охранителна полиция“ в старши инспектор Стефан Стефанов. Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция.

„Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за вашите връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам се, ще постъпи по същия начин“, каза главен инспектор Христов.

Момичетата споделиха, че не би им хрумнало да постъпят по друг начин, защото така са ги учили вкъщи. „Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек… И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които е разчитал да изкара месеца в сегашното трудно време“, споделиха двете приятелки.
Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено ги поздравили за стореното. На срещата с децата присъства и жената, неволно изпуснала на площада плика с парите и тя през сълзи благодари на двете момичета за жеста.