Фандъкова: Концесията със „Софийска вода“ не трябва да бъде продължавана след 2025 г.

0
33
фандъкова
Йорданка Фандъкова

Договорът е много неизгоден за общината, твърди кметицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази категорично мнение, че договорът за концесия със „Софийска вода“ не трябва да бъде продължаван след 2025 година.

„Тази концесия, сключена преди 20 г., която изтича след 5 г., е много неизгоден за Столичната община договор“, заяви столичният градоначалник пред журналисти днес. По думите ѝ „с много усилия“ договорът е бил променен, за да се гарантират инвестициите в „канализацията и водопровода“.

„Последното споразумение включи и искането за допълнителни инвестиции в канализация. Моето мнение, което и вчера имах повод да кажа, е, че този договор не трябва да бъде продължаван след 2025 г.“, заяви Фандъкова.

Кметът съобщи, че в началото на следващата година ще бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, които да подготвят приемането на активите и вземането на решение за начина, по който да се управлява ВиК сектора в столицата.

Фандъкова припомни, че цената на водата се определя от регулатора, като Столичната община и Столичният общински съвет нямат непосредствено отношение по тази тема.