Фандъкова няма да иска оставката на шефа на 4-а градска болница

0
34
Йорданка Фандъкова Снимка: Монитор

Пациентът с ковид-19 е бил забавен с 1 час и 6 минути

Столичният кмет Йорданка Фандъкова няма да иска оставката на директора на Четвърта градска болница Аркади Иванов заради забавен прием на пациент с ковид-19.

„Не смятам, че е време за оставки. По-скоро има нужда от участие на всеки един от тези опитни лекари, за да можем да подобрим организацията и работата“, каза тя.

„Получих писмените обяснение на доц. Иванов заедно с цялата документация от проверката, свалени са записите от камерите по минути, снети са обяснения от всички участвали в този проблем. Забавянето и престоят на линейката съгласно тези записи е 1 час и 6 минути. Нещо, което не е по правилата. Четвърта градска болница има ясен разработен алгоритъм за приемане на пациенти, с него е запознат целият персонал.

Ясно, че има пропуски при спазването на тези правила. Първото забавяне, малко повече от 30 минути, е до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно забавяне. Второто е заради разговорите на дежурния лекар с неговия началник, както и със спешния медик. Това е недопустимо“, разказа Фандъкова, цитирана от Канал 3.

Според нея в момента има нужда от подреждане на системата, изчистване на проблемите и пропуските.

Говорих с министъра на здравеопазването по повод създаването на по-добра организация по отношение на пациенти, които пристигат в болниците самостоятелно, но не са за хоспитализация. Говорим по проблемите с министъра, търсим решения и смятам, че всички лекари е важно да се включат в този процес“, добави Фандъкова.

„Все още има места за настаняване на болни. Но трябва да направим всичко възможно да намалим натиска върху болниците, особено по отношение на пациенти, които от една страна не са за хоспитализация, но от друга са притеснени и следва да им се обърне внимание“, посочи още тя.