Фандъкова: Повече от 45 дни организаторите на протестите отказват да спазват закона

0
416
Йорданка Фандъкова

Те търсят провокация и насилие, казва столичният градоначалник

Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, при това с призиви за върховенство на закона, коментира протестите кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БТВ.

„Това за мен е липса на желание за носене на отговорност. В този смисъл наистина се надявам, че те ще разберат, че блокирането на кръстовищата затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея. Блокадите на кръстовища не затрудняват политиците и олигарсите“, изтъкна столичният градоначалник.

Фандъкова изрази притеснение, че когато към блокадите се добавят ремонтите в града и усложненият трафик наесен – ще има големи проблеми с придвижването през следващите месеци. Тя припомни, че в София винаги са се провеждали голям брой протести, а като кмет винаги е гарантирала правото и свободата на изявяване на граждани.

Според Фандъкова организаторите имат други цели и търсят провокация и насилие, защото единственият вариант за премахване на блокадите е чрез използване на прекомерна сила от страна на полицията. В тази връзка от общинската администрация търсят постоянно диалог с протестиращите, за да може да се осъществява поне градският транспорт. Столичният кмет уточни, че в общината и полицията има редица сигнали от граждани срещу блокадите.

„Разбирам протестите в триъгълника на властта. Там е нормално протестиращите да се обърнат към хората, които искат да ги чуят. Блокадата на Ректората – СУ винаги е бил символ на свободомислие, не разбирам защо трябва да се блокира точно кръстовището на университета, а то създава огромно напрежение. Блокадите не отговарят на закона“, уточни Фандъкова.